ΙΔΕΕΣ για νηπιαγωγούς

Νηπιαγωγεία στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία οι νηπιαγωγοί σπουδάζουν μόνο δύο χρόνια, ενώ για να γίνει κάποιος δάσκαλος χρειάζεται τέσσερα χρόνια σπουδών.

Τα νήπια μπορούν να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο από τα τρία μέχρι τα έξι τους χρόνια . Το νηπιαγωγείο δεν είναι υποχρεωτικό, όμως όλοι στέλνουν τα παιδιά τους, κυρίως για να κοινωνικοποιηθούν και να προετοιμαστούν για το σχολείο. 

Κάθε τμήμα νηπιαγωγείου έχει το πολύ είκοσι παιδιά, δεκαπέντε θεωρούνται καλός αριθμός. Τα τμήματα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία. Τα παιδιά των 5 ετών  αρχίζουν ήδη να διδάσκονται με παιγνιώδη τρόπο το πρώτο ιαπωνικό αλφάβητο, το χιραγκάνα, το οποίο έχει 46 βασικά γράμματα. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο δημοτικό, μέχρι τα Χριστούγεννα έχουν διδαχτεί και το δεύτερο αλφάβητο, το κατακάνα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης 46 βασικά γράμματα. Tότε πλέον είναι έτοιμα να μάθουν και τα κάντζι, τα ιαπωνικά ιδεογράμματα, που δεν αναπαριστούν συλλαβές αλλά λέξεις. Για παράδειγμα η λέξη αγάπη γράφεται あい με χιραγκάνα,  オイ με κατακάνα και με κάντζι.

Παρακάτω βλέπετε δύο πίνακες αναφοράς με τα δύο πρώτα  αλφάβητα.

Σε κάθε τμήμα νηπιαγωγείου υπάρχουν υποχρεωτικά δύο νηπιαγωγοί.

Αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στη δουλειά που έχουν να κάνουν οι μητέρες:  Ορισμένες έχουν φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Δείτε στη φωτογραφία ένα μπέντο, το καλαθάκι με το φαγητό, που ετοιμάζουν κάθε μέρα για το παιδί τους. Κάθε παιδί έχει διαφορετικό σχέδιο από ρύζι, λαχανικά και ψάρι κάθε μέρα!

 Για να τα καταφέρουν, πολλές μητέρες πηγαίνουν και παρακολουθούν ειδικά μαθήματα. Το BBC είχε κάνει μια σχετική αναφορά εδώ  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16069217 . Υπάρχει βίντεο από νηπιαγωγείο την ώρα του φαγητού. Τα παιδιά φορούν μπλε ποδιές, ενώ βλέπει κανείς και μία νηπιαγωγό με μάσκα. Μάλλον είναι ελαφρώς άρρωστη και φορά τη μάσκα για να μην κολλήσουν και οι άλλοι από αυτήν, κάτι πολύ συνηθισμένο στην Ιαπωνία…

14 Δεκεμβρίου, 2011 - Posted by | νηπιαγωγεία του εξωτερικού, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: