ΙΔΕΕΣ για νηπιαγωγούς

Καλή χρονιά με αισιοδοξία και αίσθηση καθήκοντος

Το 2012 μας βρήκε όλους ζαλισμένους. Οικονομική κρίση στα όρια της τρέλλας. Το να είσαι νηπιαγωγός  σ`αυτό το κλίμα θέλει υπεράνθρωπη, ίσως, αίσθηση καθήκοντος: Οφείλουμε να δώσουμε παραπάνω αγάπη και κατανόηση στα παιδιά μας, να κάνουμε το νηπιαγωγείο απάνεμο λιμάνι, ξεκούραση του μυαλού τους, που δεν μπορεί φυσικά να καταλάβει γιατί οι γονείς τους και όλοι οι μεγάλοι γύρω τους έχουν πάθει κατάθλιψη.

Επίκαιρη και φέτος, πολύ περισσότερο από το 2011, η άποψη του καθηγητή κ. Κώστα Χρυσαφίδη για τη στάση των νηπιαγωγών σ`αυτούς τους δύσκολους καιρούς:

Κάτι  πρέπει να κάνει το σχολείο. Τα παιδιά ζητούν μια συμπαράσταση κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την προσφέρουμε. Διαφορετικά οι δεσμοί μαθητή και σχολείου θα  χαλαρώσουν επικίνδυνα. Θα χάσουμε τα παιδιά κι αυτό θα αποβεί κυρίως σε βάρος τους. Οι υποχρεώσεις μας ως εκπαιδευτικοί έχουν πολλαπλασιαστεί. Χρειάζεται αναβάθμιση του έργου μας, επειδή οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν καλύτερους διαχειριστές. Χρειάζεται: Περισσότερος χρόνος για το παιδί, περισσότερος χρόνος για τους γονείς. Τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:

  • Περισσότερη επιστημονική ενημέρωση, που θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στα αιτήματα των παιδιών. Τα παιδιά θα εμφανίσουν συμπτώματα απογοήτευσης και αδιαφορίας, φοβίες, εκνευρισμούς, επιθετικότητα…
  • Στενή συνεργασία με τους γονείς για ενημέρωση,    ανταλλαγή προβληματισμών και αναζήτηση λύσεων. Ο ρόλος της Συμβουλευτικής γονέων είναι καθοριστικός, οι σχολές γονέων απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε,
  • Περισσότερη ζεστασιά και αγάπη για το παιδί. Να νοιώσει ότι είμαστε πλάι του, για να αμβλύνουμε τις αγωνίες του και να του δώσουμε χαρά. Ποινές και άσκοπες εργασίες που μόνο ως καταπίεση αντιμετωπίζονται από τα παιδιά, δεν έχουν καμιά σχέση στη σχολική ζωή. Προέχει η ψυχική ηρεμία και το μάθημα πρέπει να γίνει ένα δημιουργικό παιχνίδι.

Διαβάστε  εδώ ολόκληρο το κείμενο του Κ. Χρυσαφίδη

14 Ιανουαρίου, 2012 - Posted by | ενημερώσεις, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: