ΙΔΕΕΣ για νηπιαγωγούς

Τα νηπιαγωγεία στην Πανεπιστημιούπολη Tübingen της Γερμανίας(πρόγραμμα)

(Η νηπιαγωγός που γράφει το άρθρο έχει δουλέψει σε  έντεκα γερμανικά νηπιαγωγεία της πόλης Tübingen. Το άρθρο, επειδή είναι πολύ μεγάλο, δημοσιεύεται σε δύο συνέχειες)

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Στα περισσότερα νηπιαγωγεία το βασικό  πρόγραμμα μέχρι το μεσημέρι είναι το εξής:

 • Παχνίδι στις γωνιές
 • Συμμάζεμα
 • Κύκλος
 • Παιχνίδια στην αυλή

Μόλις τα παιδιά έρθουν στο νηπιαγωγείο, φοράνε τις παντόφλες τους και παίζουν σε όποιο δωμάτιο-γωνιά θέλουν.  Μπορούν να αλλάξουν γωνιά χωρίς να συμμαζέψουν πρώτα τη γωνιά που άφησαν. Οι νηπιαγωγοί τσεκάρουν στο παρουσιολόγιο ένα ένα τα παιδιά που έρχονται και στη συνέχεια παρακολουθούν πώς παίζουν ή παίρνουν μέρος στο παιχνίδι. Δεν είναι καθόλου σπάνιο ο νηπιαγωγός να ασχολείται μόνο με ένα παιδί ή με μια μικρή ομάδα παιδιών παίζοντας για παράδειγμα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή διαβάζοντας ένα παραμύθι ή κτίζοντας ένα πύργο με ξυλάκια.

Οι γωνιές του ξύλινου οικοδομικού υλικού και του κουκλόσπιτου είναι αυτές που συνήθως προτιμούν τα παιδιά. Τα πλαστικά παιχνίδια είναι σπάνια ενώ υπάρχουν πολλά ξύλινα, χάρτινα ή υφασμάτινα. Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν με πινέλα ή με ξυλομπογιές. Οι μαρκαδόροι δεν υπάρχουν σχεδόν σε κανένα νηπιαγωγείο.

Γύρω στις έντεκα παρά τέταρτο (10.45) οι νηπιαγωγοί δίνουν το σύνθημα και όλοι μαζί, παιδιά και νηπιαγωγοί, αρχίζουν το συμμάζεμα. Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για όλους και διαρκεί από ένα τέταρτο έως και μισή ώρα.

Αφού έχουν μαζευτεί όλα τα παιχνίδια και έχει τακτοποιηθεί όλο το νηπιαγωγείο τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί μαζεύονται στον κύκλο. Κάθε τμήμα (είκοσι έως τριάντα παιδιά) κάνει το δικό του κύκλο με τουλάχιστον δύο νηπιαγωγούς. Πολλές φορές όμως γίνεται ένας μεγάλος κύκλος με όλα τα τμήματα του νηπιαγωγείου, για παράδειγμα ογδόντα παιδιά με πέντε νηπιαγωγούς.

Στον κύκλο αρχίζουν συνήθως με τραγούδια. Στη συνέχεια γίνονται ανακοινώσεις και παρατηρήσεις από τους νηπιαγωγούς, για παράδειγμα πώς να μην καταστρέφεται ένα παζλ, πώς να μαζεύονται οι χάντρες στη γωνιά των κατασκευών κλπ. Η επόμενη δραστηριότητα είναι ένα ή δύο παιχνίδια που παίζονται στον κύκλο από όλα τα παιδιά.

Δεν γίνονται προμαθηματικές ή προαναγνωστικές δραστηριότητες.  Δεν υπάρχουν φύλλα εργασίας στα νηπιαγωγεία. Οι μοναδικές φωτοτυπίες που μάλιστα δεν είναι και ιδιαίτερα αγαπητές από τα παιδιά (οπότε και δεν ασχολούνται μαζί τους πριν από τον κύκλο κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων) είναι τα mandalas.  Αυτά είναι διάφορα  συμμετρικά γεωμετρικά σχέδια, όπως το παρακάτω.

Ο κύκλος διαρκεί περίπου μισή ώρα ή λιγότερο και περίπου στις 11.30  τα παιδιά ντύνονται για να βγουν μέχρι τις 12 το μεσημέρι στην αυλή. Η παρουσία στην αυλή γίνεται άκόμα και με βροχή ή χιόνι. Οι Γερμανοί λένε ότι δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχουν ακατάλληλα ρούχα! Έτσι όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο έχουν στην κρεμάστρα τους μία τσάντα που περιέχει ένα μεγάλο αδιάβροχο παντελόνι με τιράντες, όπως αυτό που φορούν οι ψαράδες, πλαστικές μπότες με εσωτερική επένδυση  και φυσικά αδιάβροχο μπουφάν. Το παντελόνι και οι μπότες είναι μόνιμα στο νηπιαγωγείο.

Στις 12 το μεσημέρι έρχονται οι γονείς για να τα πάρουν σπίτι και να τα ξαναφέρουν μετά το φαγητό, ή αν το νηπιαγωγείο προσφέρει φαγητό, τα παιδιά ετοιμάζονται για φαγητό και στη συνέχεια ακολουθούν και πάλι ελεύθερες δραστηριότητες στις γωνιές. Είναι πολύ σπάνιο ένα παιδί να μην τρώει το φαγητό του και αυτό θεωρείται σημάδι ανωριμότητας. Επειδή πολλά παιδιά έχουν αλλεργίες, το φαγητό είναι πολλές φορές ιδιαίτερο για αυτά τα παιδιά, όπως και για τα παιδιά που λόγω θρησκέυματος απαγορεύεται να τρώνε ορισμένες τροφές(πχ οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται να τρώνε χοιρινό. Έτσι, όταν στο νηπιαγωγείο υπάρχουν λουκάνικα, στα παιδιά των μουσουλμάνων δίνονται λουκάνικα από κοτόπουλο).

Κάθε νηπιαγωγείο, ανάλογα κυρίως με τις απαιτήσεις των γονιών δημιουργεί το δικό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει ορισμένες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Για παράδειγμα επίσκεψη στο δάσος κάθε Τρίτη, επίσκεψη στο διπλανό γηροκομείο κάθε 15 μέρες, μία φορά το μήνα κολυμβητήριο για τα παιδιά που την επόμενη χρονιά θα πάνε στο σχολείο, κάθε δεύτερη Τετάρτη μαγειρική κλπ.

Οι γονείς δεν έχουν απαίτηση να μάθουν τα παιδιά τους κάτι ιδιαίτερο όσον αφορά τις γνώσεις στο νηπιαγωγείο. Πολλά παιδιά δεν είναι καν ικανά να πιάσουν το μολύβι όταν είναι έξι χρονών, διότι δεν θεωρείται απαραίτητο να ασχοληθούν με αυτό από τη στιγμή που δεν θέλουν. Όμως όλοι οι γονείς έχουν απαίτηση τα παιδιά τους να γίνουν αυτόνομα. Πρέπει όταν τελειώσουν το νηπιαγωγείο να μπορούν να ντύνονται και να τρώνε μόνα τους, να κάθονται στον κύκλο ήσυχα και να περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν, να μπορούν να εκφράσουν με σαφήνεια τις σκέψεις τους και να διεκδικήσουν με επιχειρήματα τα δικαιώματά τους. Πρέπει επίσης να ξέρουν τι να κάνουν αν βρεθούν μόνα τους σε ένα σούπερ μάρκετ ή στο δρόμο και να γνωρίζουν το όνομα τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους. Μερικά νηπιαγωγεία δοκιμάζουν την ωριμότητα των παιδιών που ετοιμάζονται για το σχολείο με την διανυκτέρευση στο νηπιαγωγείο: Μία νύχτα που θα οριστεί από το νηπιαγωγείο, τα παιδιά κοιμούνται με τους νηπιαγωγούς στην αίθουσα του ύπνου και δεν επιτρέπεται να τηλεφωνήσουν στους γονείς τους (εκτός και αν υπάρχει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα).

22 Μαρτίου, 2012 - Posted by | νηπιαγωγεία του εξωτερικού

2 Σχόλια »

 1. Πολύ όμορφα όλα.
  Η ερώτηση μου ειναι η εξής. Με ελληνικό πτυχίο τι γίνεται? Θα πρέπει να αποκτηθεί και κάποιο αντιστοιχο γερμανικο?

  Σχόλιο από ΚΑΤΕΡΙΝΑ | 30 Ιανουαρίου, 2020 | Απάντηση

  • Το ελληνικό πτυχίο νηπιαγωγού από τα παιδαγωγικά τμήματα νηπιαγωγών στην Ελλάδα είναι σαφώς πολύ ανώτερο από τα πτυχία των σχολών νηπιαγωγών στη Γερμανία. Απαιτείται όμως άριστη γνώση της γλώσσας ώστε να προσληφθεί μία Ελληνίδα νηπιαγωγός σε γερμανικό νηπιαγωγείο.

   Σχόλιο από primaryschdimitritsi | 31 Ιανουαρίου, 2020 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: